Mobiltelefon vs Kamera?

För varje ny smartphone som kommer ut blir mobilkamerorna bättre och bättre och allt fler väljer mobilen före en system- eller digitalkamera. Det finns även otroligt bra appar där man kan redigera och manipulera bilder precis som man vill. Har vi år 2019 kommit till det stadiet att den gamla hederliga systemkameran inte längre behövs för en professionell fotograf? Fast Life har jämfört några viktiga punkter!

Size does matter!

Den största skillnaden mellan de två alternativen är att mobilkamerans sensor är mycket mindre. Sensorn är den största grundpelaren i en kamera. Ju större den är desto mer ljus kan den släppa in och mer ljus innebär mer detaljer i dina bilder. Ofta kan bilderna med en mobilkamera bli bra när det är fint ljus ute men så fort det börjar mörkna så blir skillnaden svår att förneka. 

Glöm bort myten om megapixels!

Under många år har antal megapixel varit i hetluften. Det är något som marknadsförts hårt att innebära högre bildkvalité. Detta stämmer tyvärr inte och kan i vissa fall till och med leda till att kameran presterar sämre. Bildkvalitén avgörs till stor del av pixlarnas storlek i förhållande till sensorn. Om man har två lika stora sensorer med olika antal megapixel så kommer sensorn med färre megapixel ta upp mer ljus per megapixel vilket ökar bildkvalitén.

Bländare, slutare & ISO

Att kunna skräddarsy inställningarna för väder och ljus är a-o för den professionella fotografen. bländaren styr hur mycket ljus som släpps in. En stor öppning ger mer ljus och smalare fokus medan en liten öppning ger mindre ljus och bredare fokusområde. Slutaren reglerar exponeringstiden för bilden. Om slutaren är öppen länge hinner mer ljus komma in. ISO anger hur ljuskänslig kamerans sensor är. ISO är väldigt användbart i mörker men man vill hålla den så nära sensorns naturliga känslighet då ett högt ISO kan leda till brusiga bilder. Att kunna justera dessa inställningar är direkt avgörande för att bilden ska få den look man vill ha.

Nu kanske det låter som att vi totalsågar mobilkameran men tvärtom, vi älskar dem och använder dem dagligen för instastories och andra typer av inlägg. Dem är lättillgängliga och fungerar perfekt för att samla minnen och fånga ögonblick! Men när det kommer till professionell fotografering är det svårt att argumentera mot en systemkamera. Mobilkameran är dock ett perfekt verktyg för hobbyfotografen. Viktigast är dock ett kreativt sinne och ett öga för detaljer!

Vänlig hälsning,
Erik, Fast Life

viktigast är dock ett kreativt sinne

Fler nyheter

Kontakta mig


Ange era kontaktuppgifter
så kontaktar jag er så snart jag kan

Obligatoriskt